Logga in

Sök
Stäng denna sökruta.

Sök

Mina produkter

Ballaststabilisering med hjälp av geoceller

Den ofta förbisedda betydelsen av korsningseffektivitet som en viktig designfaktor
Ett betydande antal forskningsstudier har genomförts för att undersöka fördelarna med att använda geoceller i järnvägsspårbäddsapplikationer. Kombinerat med en ständigt växande lista över framgångsrika projekt från hela världen är fördelarna med att använda geoceller i järnvägsballaststabilisering väldokumenterade. Järnvägsoperatörer förstår att hållbar spårgeometri börjar med en solid grund, och geoceller har vuxit fram som ett kraftfullt värdetekniskt verktyg för att förstärka ballast- och subballastlager samtidigt som skikttjocklekar optimeras.

Många utövare kanske inte är medvetna om den kritiska roll som geocellkorsningar (både mekaniska och interna) spelar för att säkerställa att det installerade systemet fungerar på ett enhetligt och konsekvent sätt. I spårbäddsstabiliseringstillämpningar kan ojämn korsningsprestanda leda till differentialsättningar och lokala sättningar – vilket i sin tur kan leda till serviceproblem, skador på den överliggande strukturen/beläggningen och en minskning av den totala designlivslängden. I huvudsak kan dålig korsningsprestanda upphäva alla avsedda fördelar med ett geocellsystem.
Denna artikel kommer kortfattat att diskutera de olika typerna av korsningar som finns i geocellsystem, felmekanismer och testmetoder och begreppet korsningseffektivitet som en prestandaparameter.

Typer av geocellkorsningar
Det finns två typer av korsningar som finns i alla geocellsystem: inre korsningar, de fabrikssvetsade sömmarna som skapar panelens inre celler, belägna i kroppen av en geocellpanel; Mekaniska korsningar belägna runt omkretsen av en enskild panel, bildad under installationen när intilliggande paneler är anslutna i fältet, vilket skapar mekaniskt sammanfogade celler längs panelfogar. Eftersom en primär mekanism genom vilken geoceller ger fördelar är genom lateral inneslutning av fyllningen, är det viktigt att båda typerna av korsningar förblir intakta under konstruktionen och under hela projektets designlivslängd.

Junction Performance: Felmekanismer, nuvarande testmetoder
Med anor från originalforskning utförd av US Army Corps of Engineers i tidig geocellutveckling, var mycket av fokus på korsningsprestanda begränsat till skalstyrka hos dessa inre korsningar, med mindre hänsyn till mekaniska korsningar eller andra potentiella lägen för korsningsfel. Internationell standard ISO 13426-1, ”Strength of Internal Structural Junctions – Part 1: Geocells” presenterar standardtestmetoder för utvärdering av flera möjliga felmekanismer för geocellkorsningar, inklusive fel vid skjuvning, skalning och celldelning. Vad som saknas i ISO 13426-1 och liknande standardtestmetoder är ett sätt att relatera dessa felmekanismer till dragegenskaperna hos själva cellväggen.

Geoceller består av enstaka remsor av högdensitetspolyeten (HDPE) sammanfogade. Ur ett strukturellt integritetsperspektiv bör dessa korsningar förväntas prestera på en nivå som är lika med eller bättre än själva cellväggen för att säkerställa enhetlig och konsekvent prestanda. Det är här begreppet korsningseffektivitet kommer in.

Vad är Junction Efficiency?
Junction Efficiency är ett förhållande (vanligtvis presenterat i procent) som står för alla tre primära lägen för potentiellt kopplingsfel (skjuvning, skalning, delning) och jämför uppmätta korsningshållfasthetsvärden med dragegenskaperna hos den perforerade cellväggen. Separata värden måste bestämmas för inre och mekaniska korsningar.

I fråga om mekaniska knutpunkter skall typen av anslutning specificeras, varvid laboratorieprover överensstämmer med fältinstallationer. Om häftklamrar ska användas i de mekaniska kopplingarna måste representativa laboratorietester omfatta alla relevanta aspekter av häftningsmetoden, inklusive material (rostfritt stål kontra aluminium), spårvidd, minsta antal per korsning och vertikalt/horisontellt avstånd som är nödvändigt för att uppnå kraven på korsningsprestanda. På samma sätt, om buntband eller tvådelade kontakter är den rekommenderade anslutningsenheten, måste deras brottstyrka, materialsammansättning, hållbarhet, längd och monteringsanvisningar specificeras och testas.

När det gäller GEOWEB-geoceller använder mekaniska korsningar Presto Geosystems patenterade ATRA-nyckel®. ATRA Keys är enkla att använda och ger konsekvent, pålitlig mekanisk kopplingsprestanda under projektets livslängd. Som visas i tabellen nedan underlättar GEOWEB-geoceller korsningseffektivitet som överstiger 100% för både interna och mekaniska korsningar, vilket ger robust skydd mot de primära lägena för korsningsfel.